'Elke zaak is binnen twintig jaar softwarebedrijf'

'Elke zaak is binnen twintig jaar softwarebedrijf'

IP-telefonie. Cloudcomputing. Apps. Internet of things. Bring your own device. Stuk voor stuk woorden die bij organisaties tegenwoordig in hoog tempo over de vergadertafel vliegen. Wat betekenen al die snelle ICT-ontwikkelingen voor een organisatie? Zoveel is zeker: alleen organisaties die zich weten aan te passen, overleven. Het is meteen ook de boodschap van het seminar ‘ICT verandert razendsnel, hoe verandert uw organisatie mee?’

Zo’n honderd ondernemers en it-professionals hebben de weg gevonden naar het pittoreske Château Neercanne. Het thema ‘snelle veranderingen in de ICT’ spreekt duidelijk aan, maar de mogelijkheid om in een honderd procent elektrisch aangedreven Tesla te rijden is natuurlijk mooi meegenomen.
„Gas geven we hier niet, we drukken het acceleratiepedaal in”, legt een verkoper uit. Vervolgens worden per keer drie ondernemers in 4,2 seconden geruisloos naar honderd kilometer per uur gelanceerd. „Een grandioze ervaring”, roept een advocaat na een ritje.

Veranderen zaken in de auto-industrie al in hoog tempo, in de ICT gaat het nóg harder. Deelnemers aan het seminar beseffen dat ze die boot niet mogen missen. Tegelijkertijd moeten er keuzes worden gemaakt, want je kunt niet als een wildeman op elke trend inspelen.
Zorgorganisatie Vivantes (900 werknemers) kiest bijvoorbeeld voor operational excellence en heeft vervolgens haar ICT aan die doelstelling aangepast. „Alle werkplekken zitten tegenwoordig grotendeels in de cloud en zijn zoveel mogelijk gestandaardiseerd”, vertelt ICT-manager Lars Schiltmans. „Iedereen werkt met dezelfde programma’s. Ook is er gekozen voor IP-telefonie en beschikken we over dashboards waarop met kengetallen bij vrijwel elke beslissing kan worden gemonitord wat het kost en oplevert.”

Tijdens deze bijeenkomst van The Computer Company (TCC) blijkt dat cloud computing bij grote bedrijven doorbreekt. „Grote voordeel is de hoge mate van schaalbaarheid”, legt directeur Edward Goessens van TCC uit. „Wie in de cloud opereert, kan binnen een minuut een server of mailbox erbij prikken of juist met een druk op de
knop de capaciteit verminderen. Je kunt het vergelijken met je elektriciteitsleverancier: je betaalt alleen voor de software en opslagcapaciteit die je daadwerkelijk verbruikt.” Het financiële voordeel van cloud computing is voor kleinere bedrijven vooralsnog minder interessant.

Ook andere ontwikkelingen zetten organisaties op zijn kop. Telefonie is bijvoorbeeld al lang geen hoofdzaak meer, maar wordt meer en meer als een app gezien. Je ziet dat steeds meer bedrijven voor IP-telefonie kiezen. Bij Voice over IP (VoIP) wordt het internet of een ander IP-netwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt telefonie mogelijk op datanetwerken en ontstaat de mogelijkheid om de voorheen traditioneel gescheiden werelden van spraak en data samen te voegen. Voordeel: er is nog maar één infrastructuur en er kunnen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld.

De ICT-ontwikkelingen zetten niet alleen de organisatie op de kop, maar hebben ook grote impact op bestaande businessmodellen. In 1920 ging een beetje businessmodel nog makkelijk 67 jaar mee. Tegenwoordig is de gemiddelde levenscyclus van een organisatie echter nog slechts zeven jaar.
Die plotselinge technologische doorbraken kunnen een organisatie in zeer korte tijd maken of breken. Denk bijvoorbeeld aan Nokia dat in 2006 nog 140 miljard waard was, tot Apple met de iPhone een nieuwe norm zette voor mobiele telefonie.

Nokia was binnen een jaar meer dan honderd miljard van zijn marktwaarde kwijt. TomTom was zeer succesvol in kastjes met routeplanners, maar moest met lede ogen toezien hoe de markt in hoog tempo veranderde toen routeplanners voor luttele euro’s werden verkocht als app voor op je smartphone.
„En dan hebben we het nog niet gehad over de opkomst van the Internet of things”, besluit Goessens van TCC. Zonder ICT loopt straks niks meer. Ik durf dan ook te stellen dat elk bedrijf binnen twintig jaar uiteindelijk een softwarebedrijf is.”

Klik hier voor het artikel in PDF-formaat >

Door Peter Swelsen
Foto's Wendy Vluggen

© Copyright 2015 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.
Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Dinsdag, 31 maart 2015.

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo