Wereldhonger opgelost in Limburg?

Wereldhonger opgelost in Limburg?

Innovatiehotspots stimuleren lokale economie én de rest van de mensheid

Hij werd gecreëerd in Limburg: de laboratorium-hamburger. Misschien heb je het eerder gehoord op radio of tv. Het was de eerste keer dat er eetbaar vlees  – alleen vlees, geen heel dier– werd gekweekt in een laboratorium. Waarom deze innovatie juist in Limburg werd gedaan? Professor Mark Post vond daar de ideale omstandigheden voor innovatie. En hij is niet de enige. 

Limburg focust op innovatie

Limburg beschikt namelijk over behoorlijk wat innovatiekweekvijvers. Post werkt op de Brightlands Chemelot Campus en de Maastricht Health Campus, die beide door onder andere de Provincie Limburg worden gesteund. Post vond juist daar de unieke combinatie van wetenschappelijke disciplines, snelle uitwisseling van kennis en samenwerking die hij nodig had voor zijn project.

Impact op economie en milieu

Zijn uitvinding zou trouwens een behoorlijke impact op de economie kunnen hebben, én op het milieu. Het ‘synthetisch’ kweken van vlees kost namelijk 45% minder energie, 99% minder land en 90% minder water – en produceert ook nog eens 82% minder CO2 uitstoot dan de traditionele wijze. Dit is overigens niet de enige Limburgse innovatie die een enorm (economisch) potentieel heeft. Zo werkt plantgeneticus Judith van de Mortel aan de BrightBox, een revolutionaire kas met LED licht (van Philips) waar fruit en groenten onder ideale omstandigheden kunnen groeien.

Tuinbouwrevolutie

Dat onderzoek vindt plaats op een andere Brightlands Campus: Greenport Venlo. Dit is  het tweede tuinbouwgebied van Nederland, het meest veelzijdige van Europa én een logistieke hotspot. Niet zo gek dus, dat het onderzoek en onderwijs hier vooral gaat over innovaties rond tuinbouw, agro, maakindustrie en logistiek. Hier wordt onderzocht hoe planten optimaal groeien, maar er wordt ook gelet ook op smaak, gezondheid, kwaliteit van de plant. En de internationale belangstelling is enorm. Niet zo gek in een wereld waar steeds meer mensen eten nodig hebben.

Complexe hersenstoornissen onder controle

Overigens wordt er op de campussen aan heel veel verschillende soorten innovaties gewerkt. Professor Yasin Temel van het Maastricht UMC+ (behorend bij de Maastricht Health Campus) werkt aan een nieuwe techniek die mensen met complexe hersenstoornissen helpt: Deep Brain Stimulation. ‘Zijn’ campus, die in de Maastrichtse wijk Randwijck ligt, moet hét centrum worden in de wereld van medische biotechnologie – met specifiek veel aandacht voor hart- en vaatziekten en neurowetenschappen.

Chemie in Geleen

De Chemelot Campus in Geleen brengt weer chemie, materialen en biowetenschappen samen en focust op het oplossen van de grote problemen op deze wereld. Op woensdag 16 november zal daar het nieuwe Center Court gebouw officieel worden geopend. Dit gebouw werd mogelijk gemaakt door (lokale) overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en bedrijven – precies de ongebruikelijke samenwerking die de kracht vormt achter het succes van de Brightlands campussen.

Meer weten over de Brightlands campussen en de revolutionaire uitvindingen die daar worden gedaan? Je leest er meer over op de website

Ik ontvang graag meer informatie over
TCC The Computer Company

Bedrijf
Naam
E-mailadres
Telefoonnummer

Versturen
Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo